Домашен козунак с локум

29/04/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67395619615
"От домашното по-хубаво няма! Поредното доказателство за това е този уникално пухкав, топящ се в устата, домашен козунак!"
Приготвяне70 мин.
Готвене120 мин.
Общо190 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 622
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете щипка сол, сухата мая, ванилията, сока и кората на един лимон. Разбийте яйцата със захарта, затоплете млякото и го добавете, разбъркайте яйчената смес и я сипете в кладенчето.

Започнете да замесвате до получаване на гладко лепнещо тесто.

Разтопете маслото и смесете с олиото.

Натиснете леко тестото и сипете малко от мазнината, замесете до поемането му, разтеглете с ръце отново и сипете пак, замесете и така до пълното усвояване на мазнината.

Месенето ще в отнеме поне 20 мин, по тестото трябва да се получат видими мехурчета. Оформете на топка и покрийте. Оставете на топло да втаса докато удвои обема си.

Накиснете стафидите в топла вода и оставете да набъбнат за 15 мин., отцедете и подсушете.

Локума нарежете на парченца.

Втасалото тесто разделете на две, вземете едната част с ръце разтеглете, сложете половината стафиди и локум и омесете отново. Така направете и с другата част о тестото.

Двете части са за два средни козунака, оформете по желание и поставете в дълбоки и по-тесни тави или форми, намазани с олио или покрити с хартия за печене.

Оставете готовите козунаци да втасат повторно, когато видимо увеличат обема си, намажете с разбит белтък и поръсете със захар.

Сложете на 160 градуса във фурна за 40 минути до готовност според фурната.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Гергана  Георгиева
Получил ти се е чудесно!А препечената коричка направо е фантастична!
0
0
Веселина Константинова
Това е добър съвет! Благодаря!
1
0
Веселина Константинова
Никога не съм намазвала от горе с белтък, винаги с жълтък и трябва да опитам! Изглеждат страхотно! Много обичам да похапвам още топъл козунак.
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
29.04.2016 16:27
Благодаря,Веси,с белтък захарта стои по бяла и не изгаря,опитай
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв