Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешка плешка по средиземноморски

Агнешка плешка по средиземноморски

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Агнешка плешка по средиземноморски
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 6
04/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Днес решихме да импровизираме и вместо обичайното агнешко печено, приготвихме плешка по средиземноморски. Получи ни се страхотно, а вие може да си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - около 500 г
  • домати - 300 г ситно нарязани
  • лук - 1 глава ситно нарязана
  • бекон - 150 г нарязан на кубчета
  • сушени домати - 15 г ситно нарязани (в зехтин)
  • розмарин - пресен 2 с.л. ситно нарязан
  • зехтин - 3 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • маслини - черни, обезкостени, ситно нарязани
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете на умерен огън в зехтина бекона, лука и сушените домати за около 10 мин.

Добавете доматите и маслините, разбъркайте добре и оставете на слаб огън да къкри около 15 минути, докато се изпари течността.

Накрая добавете горчицата и розмарина. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и отместете от котлона.

Загрейте предварително фурната на 170 градуса (с вентилатор, 190 градуса без вентилатор). Осолете плешката от двете страни. Направете с остър нож джоб покрай костта.

Сложете на дъното на тавата, в която ще печете месото, от соса. Напълнете с лъжица джобчето в плешката с плънка (соса) и го поставете в тавата.

С останалия сос покрийте агнешкото месо. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете агнешкото за около 90 минути. Накрая махнете фолиото и оставете да се запече отгоре за около 20 минути.

Поднесете агнешкото с Гарнитура за агнешко от картофи и мента или друга по желание.

Агнешката плешка по средиземноморски е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валентин Миранов
Валентин Миранов
До сега все я пека на порции, но тази рецепта ми хареса
30.04.2016 23:47