Домашен козунак с портокалов аромат

01/05/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67495719775
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 649
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресейте два пъти, направете кладенче и сложете сол, сока и настъргана кора на портокала.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете ги в кладенчето.

Разтворете маята в топло мляко заедно с лъжичка мед и оставете да шупне.

Замесете тестото, като разбъркате съставките и постепенно наливате и от маята.

Месете до гладко тесто, след което добавете маслото на части, като месите и разтегляте. Ударете тестото в масата няколко пъти. Маслото трябва изцяло да се поеме от тестото.

Оставете да почине и втаса на топло за около час, ако не е топло в помещението, ще ви отнеме повече време.

Втасалото тесто разделете на две за два големи козунака.
Всяка част разделете на три, разточете на кори, сложете нарязан локум и завийте на фитил.

Сплетете фитилите в желаната форма и сложете в дълбока тавичка с хартия за печене.

Оставете така приготвените козунаци да втасат отново.
Намажете с белтък и поръсете със захар.

Сложете във фурна и печете на 160-170 градуса за около 40 мин.
В козунаците може да сложите и локум с други вкусове - аз ползвах и с вкус на нар.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!