Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак с шоколад

Великденски козунак с шоколад

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Великденски козунак с шоколад
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
01/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Браво, Сия! Козунакът ти ни върна в детството"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 60 г разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • шоколад - 100 г
  • за намазване
  • белтъци
  • за поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта и ванилията.

Брашното пресейте и направете кладенче, в което сложете сол, оцет и лимонова кора.

Маята разтворете в топло мляко с лъжица захар и оставете да шупне.

Замесете тесто, като към брашното добавите яйцата и сипвате по малко от маята.

Месете до гладко тесто, след това започнете да добавяте от разтопеното масло до пълното му поемане от тестото.

Покрийте и оставете на топло да втаса.

Като удвои обема си, го разделете на три част, всяка разтеглете леко и сложете по няколко парченца шоколад. Завийте на фитил и ги сплетете.

Сложете във форма за кекс или дълбока тавичка и оставете да втаса отново.

Намажете с белтък и поръсете със захар.

Сложете козунака да се пече на 160 градуса за 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Много добре изглежда.
01.09.2016 19:42