Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски рула и козунак

Великденски рула и козунак

Великденски рула и козунак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 9
01/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
260 мин.
Порции
3 бр.
"Великденски рула, които всяка домакиня с гордост би сложила на трапезата си за Великден"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 30 г
  • олио - 100 мл
  • есенция - ром
  • ванилия
  • лимонова кора
  • жълтъци - за намазване
  • сусам
  • захар - за поръсване
  • брашно - 800 г
  • щипка сол
  • Плънка
  • мармалад от сливи - 5 с.л.
  • течен шоколад - 100 г
  • боровинки
  • желирани бонбони - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се разбърква маята, малко захар, брашно на кашичка и оставяме да шупне. Сипва се в пресято брашно в средата. Разбиват се леко яйцата с останалата захар, сипват се и те в брашното. Добавя се половината мазнина, настръгана кора от лимон, ванилия, есенция ром и щипка сол. Замесва се меко тесто.

Прехвърля се тестото на плота, месим и разтягаме , сгъва се и отново се меси, като се добавя останалата мазнина, докато се усвои. Оставя се на топло да втаса за 1 час и половина.

Готовото тесто се разделя на три части, за две рула и един кръгъл козунак. С ръце се оформят от двете части правоъгълници. Първият се намазва с мармалад от сливи , втория с течен шоколад Навиват се на рула и се нареждат в намаслена тава.

Последното тесто се разделя на три части. Всяка се оформя на дълъг фитил. Сплесква се с ръце и се нареждат боровинки и парчета желирани бонбони. Краищата се защипват и отново се оформя фитили, като леко се усукват и сплитаме на плитка.

В кръгла тава се поставя като охлюв. Втасват още 20 минути, после се намазват с разбит жълтък и поръсваме сусам, кристална захар. Печем първо двете рула, после козунака в умерена фурна 170 градуса, като към края се покрива с фолио да не прегори.

Изваждаме и се намазват с четка с захарен сироп и поръсваме още малко захар.

Вкусен и шарен Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Чудесен козунак , прекрасна форма и прекрасно изпечен!!
Хубави и светли празници желая! Мари14
01.05.2016 23:54
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Чудесни са,мен още ме болят ръцете,месих за цялата рода :)
01.05.2016 22:11
1
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,радвам се че ви харесва, а рецептите са почти едни и същи !
01.05.2016 16:49
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Много са красиви и аз по същата рецепта ги правих! :-) Честит празник!
01.05.2016 15:37
1