Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Малки великденски козуначета

Малки великденски козуначета

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Малки великденски козуначета
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
02/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 - 7 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1/2 к.л.
  • брашно - 1.2 кг
  • захар - 1 пакетче лимонова
  • ванилия - 1 - 2 бр.
  • ромова захар - 1/2 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме много добре яйцата със захарта с ромовата, лимоновата захар и ванилията.

Шупналата мая добавяме към яйцата и всичко добавяме към пресятото брашно. Започваме да месим, като постепенно добавяме от стопената мас. Меси се много дълго, докато започне да се вижда, че са се образували мехурчета.

Разтяга се самото тесто и се оформя на гладка топка, като се покрива със фолио и се оставя да втаса.

Готовото тесто се разделя на много фитили, които се усукват два по два и се навиват на охлюв. Слагат се в намазнени обли форми и пак се оставят да втасат.

Когато са готови, се мажат със разбито яйце и посипани със захар. Пекат се в загрята фурна на 160 градуса.

Уточнение: които желае, може да сложи мармалад или сладко във фитилите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: