Много вкусен Козунак на конци

02/05/2016
Краси
отКрасиНовак2312
"Един козунак не се ли дели на конци, хич не ни го хвалете "
Приготвяне120 мин.
Готвене90 мин.
Общо210 мин.
Порции30 бр.
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо45 154
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг - 1.200 кг /в зависимост от големината на яйцата/
  • яйца - 4 бр. /1 белтък се отделя за намазване на готовите козунаци
  • мас - 120 мл св./разтопена/
  • прясно мляко - 450 мл
  • захар - 350 г
  • мая - 20 г свежа
  • алкохол - 1 - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимони - сок и кора от 1 лимон
  • аромати - 1 флакон за козунаци
  • стафиди
  • локум - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява 2 пъти. Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята се подхваща с 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл. пр. мляко. След шупване на маята се замесва средно меко тесто.

Аз го замесих в хлебопекарната. Изважда се от хлебопекарната и се вкарва с измесване половината мазнина. Оставя се да втаса около 1-1.30 часа на топло /Аз го втасвам в студена фурна/.

След първото втасване се размесва и се вкарва постепенно и останалата мазнина. Оставя се втори път да втаса. След второто втасване тестото се разделя на 3 топки и всяка топка на още 3 части. По желание се прибавят стафиди или локум.

Оформят се фитили и се прави плетеница. Поставят се във форми с хартия. Оставят се трети път да втасат около 30-40 мин. Отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса около 50 мин.

Единият козунак го направих с маков пълнеж от 50 г макови семена, 1-2 с.л. захар, 100 мл прясно мляко, 1 с.л. натрошени бисквити.

Прясното мляко, захарта и маковите семена се варят до сгъстяване. След това се прибавят натрошените бисквити.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Aneta Neykova
Aneta Neykova
10.04.2017 22:26
Току що го извадих от фурната и резултата е- ще се купи готов.Жалко за продуктите.
0
0
Илияна Димова
да, за по - бързо втасване и аз слагам във фурна, която предварително съм затоплила на 50 градуса и после изключвам и слагам да втаса тестото и печивото
1
0
NEVI
NEVI
03.05.2016 23:37
Какво имате предвид с "аз го втасвам в студена фурна" нали трябва да е на топло
0
0
Краси
Краси
26.05.2016 16:09
Имам предвид,че фурната не е включена/затоплена/.Нали е с изолация.Но ако се бърза,може да се включи на 30-40 гр.За мен бавното втасване е най-добре.
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв