Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Много вкусен Козунак на конци

Много вкусен Козунак на конци

КрасиКраси
Новак
231194989
Много вкусен Козунак на конци
Снимка: Краси
1 / 5
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
30
"Един козунак не се ли дели на конци, хич не ни го хвалете"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг - 1.200 кг /в зависимост от големината на яйцата/
  • яйца - 4 бр. /1 белтък се отделя за намазване на готовите козунаци
  • мас - 120 мл /разтопена/
  • прясно мляко - 450 мл
  • захар - 350 г
  • мая - 20 г свежа
  • алкохол - 1 - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимони - сок и кора от 1 лимон
  • аромати - 1 флакон за козунаци
  • стафиди
  • локум - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява 2 пъти. Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята се подхваща с 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл. пр. мляко. След шупване на маята се замесва средно меко тесто.

Аз го замесих в хлебопекарната. Изважда се от хлебопекарната и се вкарва с измесване половината мазнина. Оставя се да втаса около 1-1.30 часа на топло /Аз го втасвам в студена фурна/.

След първото втасване се размесва и се вкарва постепенно и останалата мазнина. Оставя се втори път да втаса. След второто втасване тестото се разделя на 3 топки и всяка топка на още 3 части. По желание се прибавят стафиди или локум.

Оформят се фитили и се прави плетеница. Поставят се във форми с хартия. Оставят се трети път да втасат около 30-40 мин. Отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса около 50 мин.

Единият козунак го направих с маков пълнеж от 50 г макови семена, 1-2 с.л. захар, 100 мл прясно мляко, 1 с.л. натрошени бисквити.

Прясното мляко, захарта и маковите семена се варят до сгъстяване. След това се прибавят натрошените бисквити.

Много вкусният Козунак на конци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Aneta Neykova
Aneta Neykova
Току що го извадих от фурната и резултата е- ще се купи готов.Жалко за продуктите.
10.04.2017 22:26
1
3
Илияна Димова
Илияна Димова
да, за по - бързо втасване и аз слагам във фурна, която предварително съм затоплила на 50 градуса и после изключвам и слагам да втаса тестото и печивото
04.05.2016 07:16
2
NEVI
NEVI
Какво имате предвид с "аз го втасвам в студена фурна" нали трябва да е на топло
03.05.2016 23:37
1
1
1
Покажи всички подкоментари
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Топлички са още по-вкусни
02.05.2016 11:07
3