Зайчета и лебеди курабии

02/05/2016
"Не е достатъчно курабиите да са вкусни и ароматни, трябва и да са оформени с много фантазия "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции20 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо653
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг-
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 160 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - 60 мл
  • брашно - 500 г
  • стафиди - 20 бр.
  • захар - за поръсване
  • жълтъци - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се натрошава маята с малко захар и се оставя да се активира. Сипва се в брашното и с останалите продукти, замесваме тесто. Остава се 30 минути да втаса.

Разделя се на две части. Първата част се разделя на 8-10 топчета, от тях се оформя зайчета. Всяко топче разделяме на три - малко, средно и по-голямо за тялото. Тялото се оформя на фитил с дължина 40 см и завиваме на охлюв, краят ще е за лапичката.

От средното се оформя главата. Леко сплескан фитил се срязва с нож през средата за две уши. Поставя се върху оформеното тяло, а малкото сложете за опашка.

Една стафида се забожда за око. Нареждат се в тава. Лебедите от втората част тесто. Разточва се кора и с чашка се изрязват кръгчета. Всяко се прегъва на две през средата и се нарязва на 3-4 части. Горната лента се извива като S - това е главата, и се забожда око от стафида.

Останалите ленти се оформят за опашка. След 20 минути почивка се намазват с разбит жълтък и поръсваме захар. Печем в умерено загрята фурна 170 градуса около 20-25 минути.

Вкусно и красиво за Великден!подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ваня Георгиева
Много са сладки!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв