Зайчета и лебеди курабии

Зайчета и лебеди курабии
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 5
02/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20 бр.
"Не е достатъчно курабиите да са вкусни и ароматни, трябва и да са оформени с много фантазия"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 160 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - 60 мл
  • брашно - 500 г
  • стафиди - 20 бр.
  • захар - за поръсване
  • жълтъци - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се натрошава маята с малко захар и се оставя да се активира. Сипва се в брашното и с останалите продукти, замесваме тесто. Остава се 30 минути да втаса.

Разделя се на две части. Първата част се разделя на 8-10 топчета, от тях се оформя зайчета. Всяко топче разделяме на три - малко, средно и по-голямо за тялото. Тялото се оформя на фитил с дължина 40 см и завиваме на охлюв, краят ще е за лапичката.

От средното се оформя главата. Леко сплескан фитил се срязва с нож през средата за две уши. Поставя се върху оформеното тяло, а малкото сложете за опашка.

Една стафида се забожда за око. Нареждат се в тава. Лебедите от втората част тесто. Разточва се кора и с чашка се изрязват кръгчета. Всяко се прегъва на две през средата и се нарязва на 3-4 части. Горната лента се извива като S - това е главата, и се забожда око от стафида.

Останалите ленти се оформят за опашка. След 20 минути почивка се намазват с разбит жълтък и поръсваме захар. Печем в умерено загрята фурна 170 градуса около 20-25 минути.

Вкусно и красиво за Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много са сладки!
02.05.2016 22:16