Вкусен домашен козунак

03/05/2016
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
"Ще успеете ли да направите такива козунаци тази година?"
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции1 козунак
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 240
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размразената мая слагаме в купичка с 2 с.л. захар, добавяме половината топло прясно мляко и малко брашно, разбъркваме. Щом се получи кашичка покриваме и оставяме да се надигне двойно. В купа, където ще си замесим тестото, разбъркваме яйцата, като отделяме единия белтък, добавяме захарта и половината разтопено масло.

Разбъркваме хубаво след добавянето на всеки продукт. Ванилиите и само жълтата част на кората от лимона също добавяме сега. След като захарта се е разтопила и маята се е увеличила двойно, я добавяме към яйчната смес. Разбъркваме.

Малко по малко добавяме и пресятото брашно, замесваме меко тесто. След като тестото вече е оформено, намазняваме си ръцете с останалото разтопено масло и започваме да добавяме мазнината отвън. Месим докато се поеме от тестото. Оставяме на втаса покрито и на топло.

След втасването премесваме още веднъж и втасва повторно. След второто втасване оформяме козунака, сплитаме по желание намазваме с отделения белтък, поръсваме обилно със захар и оставяме на топло да втаса, докато си утрои обема. Печем в загрята фурна на 160 градуса, до суха клечка.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!