Ароматен козунак с локум

03/05/2016
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо513
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг-
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мая - 40 г
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 240 г
  • олио - 220 мл
  • ванилия - 5 бр.
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • брашно - 1.500 - 1.700 кг
  • локум - 3 - 4 кутийки цветен
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • вода - 5 - 7 с.л. захарен сироп
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захранваме маята с 2 с.л. захар, разбъркваме, добавяме 100 мл. топло мляко, разбъркваме. Добавяме и брашно 4-6 с.л. докато стане на кашичка. Покриваме и оставяме да шупне.

В купа смесваме яйцата, захарта разбъркваме много добре, добавяме коричките от лимоните и портокала (използваме само оцветената част) ванилиите, останалото топло прясно мляко и на няколко пъти добавяме от олиото по малко и на тънка струйка, докато остане около 100 мл, което ще вкараме отвън.

Добавяме по малко брашно и замесваме тестото за ароматните козунаци. Щом тестото е поело достатъчно брашно, добавяме останалата мазнина отвън.

Покриваме и оставяме да втаса на топло (може и във фурната на около 40-50 градуса, зависи от печка). След втасването, разделям тестото на 3 равни части. От тях ще оформим 3 козунака с плетка според желанието и възможностите ни. Оставяме да втасва на топло.

Печем в началото на ниска температура като постепенно увеличаваме до 160 градуса. От захарта и водата варим гъст захарен сироп. След като се изпекат козунаците, намазваме със захарния сироп и поръсваме със захар.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар