Домашен козунак със стафиди и локум

03/05/2016
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции1 козунак
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо987
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг-
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мая - 20 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 160 г
  • олио - 120 мл
  • ванилия - 3 бр.
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • локум - 1 к. цветен
  • стафиди - 100 - 200 г
  • захар - за поръсване
  • брашно - около 700 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В гореща вода слагам стафидите да се накиснат. Загряваме млякото на котлона, за да е топло, не горещо. Изрязвам само жълтата част от кората на лимон, нарязвам на дребни лентички. Яйцата трябва да са със стайна температура (аз ги изваждам от вечерта).

Маята захранваме със захар 2 с.л., добавяме топлото прясно мляко, малко брашно и разбъркваме да се получи кашичка, оставяме да втаса на топло. В купа разбъркваме яйцата, отделяме единия белтък за намазване. Добавяме захарта и 3-4 с.л. олио, и коричките. Разбъркваме хубаво. Брашното смесваме с ванилията.

Замесваме меко тесто. Намазняваме си ръцете с олиото и продължаваме да месим, после леко набрашняваме и месенето продължава, редуваме олио, брашно, като внимаваме с брашното.

Омесеното тесто покриваме и оставяме да втаса на топло. Премесваме още веднъж и повторно втасва, но за по-кратко време. Тестото разделяме на толкова броя топчета, с колкото фитила ще плетем.

Всяко топче оформяме на дълъг фитил, леко сплескваме по средата слагаме отцедените стафиди и парченца локум. Прищипваме двата края на фитила, така че пълнежът да остане вътре скрит. Усукваме като въже. Така правим всички топчета.

Сплитаме козунака и намазваме с белтъка, който отделихме в началото, поръсваме с захар. Оставяме да втаса. Печем в началото на ниски градуси и постепенно увеличаваме температурата. Изпечения козунак покривам с чиста кърпа.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар