Козуначена торта с карамелен сос

04/05/2016
Ирина Андреева Jolie
отИрина Андреева JolieГотвач231324101
"Ако все още се чудите какво да приготвите със стария козунак, защо не запретнете ръкави и не изненадате близките си с торта?"
Приготвяне50 мин.
Готвене120 мин.
Общо170 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 711
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • за козунака
  • брашно - 350 г
  • яйца - 1 и 1/2 бр. със стайна температура
  • мая - 5 г суха
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 70 г + още за поръсване
  • ванилена захар - 5 г
  • масло - 2 с.л. разтопено краве + още 2 за доомесване
  • есенция - 2 капки
  • козунак
  • плодове - 80 г - сушени микс (кайсия, сини сливи, стафиди)
  • бадеми - 1/2 шепа филирани
  • за крема
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 400 мл сладкарска
  • за първия карамелен сос
  • захар - 200 г кафява Dark Demerara
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • масло - 50 г
  • за втория карамелен сос
  • захар - 150 г кафява Dark Demerara
  • ванилена захар - 10 г
  • сметана - 150 мл сладкарска
  • масло - 30 гр
  • за украса
  • физалис - 5 - 6 бр.
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с малко топло мляко, малко брашно и лъжичка захар. Разбърква се, за да стане каша и се оставя за кратко. Останалото мляко се разбърква със захарта и ваниловата захар.

Разбиват се яйцата и се добавят към млякото, като се бърка непрекъснато. Сипва се и мая, отново се разбърква добре и се добавя маслото (2 с.л.).

Пресява се брашното в купа и се прави кладенче. Добавя се от млечно-яйчната смес постепенно. Бърка се с дървена лъжица или шпатула, докато се поеме добре и стане лепкаво тесто.

Намаслявате си ръцете с другото масло. Премествате тестото на плот. Месете около 3 минути без да спирате и отново си намаслявате ръцете, докато се поеме всичко от тестото.

Ако е необходимо се добавя още масло. Слага се в чиста купа и се покрива с домакинско фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

През това време се приготвя първият карамелен сос. Затопля се леко в микровълнова печка сметаната, но се внимава да не заври. Смесва се със захарта и се сипва в касерола с дебело дъно или керамичен тиган на средна температура. Моят котлон е на 6 степени, аз го готвих на 4-та.

Бърка се непрекъснато, за да се стопи захарта напълно. Щом леко започне да се сгъстява, се добавя маслото. Вари се още малко и се отстранява от котлона, сипва се в студен съд. Оставя се да изстине и да стегне леко.

Разбива се сметаната и се прибавя на части към нея крем сиренето. Сипва се 1/3 от студения карамелен сос и се разбива отново. Останалият сос се държи на стайна температура, а кремъта се слага в хладилник до сглобяване на тортата.

Нарязват се сушените плодове на дребни парченца и се поливат с топла вода, за да омекнат. Отцеждат се добре. Премесва се втасалото тесто отново и се добавят към него сушените плодове. Меси се, докато се разпределят равномерно.

Разделя се тестото на две и се оформя в продълговата форма. Приготвят се две правоъгълни форми за кекс. Намасляват се или се постелят с хартия за печене. Поръсват се със захар и филирани бадеми. Оставят се още един път да удвоят обема си.

Пекат се в загрята фурна на 190 градуса първите 10 мин, а след това намалява фурната на 160 градуса и пекат до готовност. Дървено шишче трябва да излиза сухо щом се прободе. Слага се по средата на фурната, за да не загори отдолу. Оставя се да се охлади и се нарязва на филийки с дебелина от 1 см.

Слага се ринг с диаметър от 26 см. върху поднос за торта.Покрива се дъното с половината козуначени филии. Поливат се с половината от карамеления сос, който е останал и се намазват с половината крем. Нарежда се втори пласт от козунака и се полива отново със соса.

Покрива се с другия крем и се заравнява хубаво цялата тортата. Оставя се на хладко да стегне добре.

Приготвя се втория карамелен сос по същата технология, само се добавя и ваниловата захар.Охлажда се толкова, че да може да се разлива, но да не е много течен.

Освобождава се тортата от ринга като се помага с остър и намокрен с вода нож по ръба и стените. Полива се цялата торта с карамела. Украсяват се стените с филирани бадеми и се декорира с физалис или други плодове по ваше желание. Охлажда се преди консумация поне 3 часа.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Гергана  Георгиева
Супер торта!Страхотна идея за козунака
1
0
Ваня Благоева
Супер е, потекоха ми лигите направо!
1
0
Ирина Андреева Jolie
Радвам се,че ви харесва.За първи път правя козуначета торта,за първи път и карамелен сос...комбинацията е убийствено вкусна :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв