Кръчмарски пикантни кюфтета

04/05/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67495719835
"Сия ни изненадва приятно с поредната брилянтна импровизация върху класическа рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 871
  • Преглеждания за месеца1647
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • свинско месо - 400 г врат
  • телешко месо - 300 г за готвене
  • яйца - 1 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • магданоз - няколко стръка
  • зелен лук - 3 стръка
  • черен пипер
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • бахар - 1 щипка смлян
  • чубрица - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям ви изключително сочни кюфтета, които освен че са много вкусни, леко пикантни, се приготвят и много лесно. За целта е добре сами да си направите каймата. Изберете прясно крехко месо, за предпочитане свинско и телешко. Ако ползвате само свинско кюфтетата ще се получат някак гумени и не толкова сочни, затова вземете и малко телешко.

Нарежете месото на парчета и смелете в месомелачка. Може да използвате и кухненски робот, а ако и с това не разполагате, помолете месаря в магазина да смеля месото, което сте си избрали.

Сложете мляното месо в купа, добавете яйцето, подправките, наситнен магданоз, галетата и ракията. Алкохола в каймата спомага месото да поема по-малко мазнина и е особено подходящ, ако ще ги пържите. Омесете каймата хубаво с ръце, намачкайте добре месото така че подправките да овкусят каймата.

Покрийте каймата с домакинско фолио и сложете в хладилник за два часа. По съвет на читател добавих лука преди печене на кюфтетата. Нарежете пресен зелен лук на ситно, извадете каймата и го добавете, омесете отново. За да се получат добре оформени кюфтета използвам метода с капачката.

Необходима ви е винтова капачка от буркан 600-700 мл. Намокрете капачката и я обърнете с вътрешната ѝ страна да сочи към вас. Вземете около 80 г от каймата и я сложете в капачката. С ръка натиснете и разпределете каймата така че да я запълни.

Изравнете отгоре хубаво и обърнете капачката, разтресете я леко и готовото кюфте ще излезе. Това е лесен начин за формоване на кюфтета, получават се кюфтета с еднаква форма и размер. Така направете всички, но преди всяко кюфте мокрете капачката, за да излизат по-лесно. Така оформените кюфтета изпечете от двете страни на оребрен тиган, скара или изпържете с малко мазнина.

Сервирайте със зелена салата или пържени картофки.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

marcheva14
marcheva14
07.04.2017 01:05
Много добра рецепта на подправки. Благодаря! Това с капачката от буркан направо ме разсмя, ама вярно е, че идеята е чудесна. Ще ме накараш да ги направя и да ги метна на оребрен тиган, та както съм почистила и изпрала всичко отново да се умириша на печени кюфтачета...мда.
Поздрав! Марчева
2
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.04.2017 09:19
Ахахах :) Миме, всъщност това с капачката е един добър метод, който не практикувам постоянно, ако си ги правя за нас си ги оформям на ръка, но за по прецизно оформяне е много добра идея. С капачката кюфтетата се формоват с еднакъв размер и в идеална форма и да ти кажа и на грамаж ги улучвам горе долу еднакви :)
0
0
Krasimir
Krasimir
12.06.2016 04:44
бахар не е ли по добре кимион
4
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.04.2017 09:24
Здравейте,за съжаление късно виждам коментара ви. Може да сложите подправки по ваш вкус, но все пак ви препоръчвам да опитате с бахар, определено ще усетите разликата.
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
05.05.2016 04:59
за първи път чувам за ракията в кюфтета...благодаря ви страхотна идея
1
2

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!