Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Гювеч»Празнично печено ярешко

Празнично печено ярешко

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Празнично печено ярешко
Снимка: NEVI
1 / 3
04/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Като сме безделници, да не сме и без празници, както твърди народната мъдрост Ето и нашето предложение за всички празници, които отбелязвате и все пак - честито на именниците."

Необходими Продукти

  • ярешко месо - около 2 кг обезкостен бут
  • спанак - 500 г
  • зелен лук - 4 стръка
  • чесън - 3 - 4 стръка пресен
  • магданоз
  • джоджен
  • целина
  • за маринатата
  • олио - 4 с.л
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 3/4 ч.л.
  • сминдух - 1/2 ч.л
  • кимион - 1/2 ч.л
  • сол
  • черен пипер
  • бяло вино - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • масло - 20 г краве
  • За соса
  • нишесте - 1 с.л. царевично
  • масло - 20 - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На дъното на гювеча сложете почистените, измити и нарязани на едри късове лук и чесън, както и целите клончета магданоз, целина и джоджен.

В купа направете марината от подправките и олиото. Надупчете месото с нож и оваляйте хубаво в маринатата. Оставете да се овкуси за около 30 минути.

Сложете месото в гювеча и го покрийте с листата спанак и налейте виното и водата. Печете на 180 до готовност. След изпичане на месото развийте месото от спанака и го намажете с малка краве масла и запечете за 5-10 минути без капака на гювеча.

Извадете месото в подходяща чиния и оставете настрани. Прецедете соса в подходящ тиган и сложете да заври на котлона. Разтворете нишестето в 2 с.л. студена вода и прибавете към соса при непрекъснато разбъркване.

Свалете от котлона прибавете маслото и разбъркайте. Полейте месото с готовия соса и сервирайте и с гарнитура по избор.

Рецептата е подходяща и за агнешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз също, не е толкова тлъсто и има много по приятен аромат отколкото агнешкото.
04.05.2016 13:38
Monika Ivanova
Monika Ivanova
чудесни идеи за празниците
04.05.2016 13:34
цветослава киркова
цветослава киркова
Много обичам ярешко , и го предпочитам пред агнешкото !
04.05.2016 13:31