Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Румънски козунак - Pasca

Румънски козунак - Pasca

DianaDiana
Чирак
61380834811
Румънски козунак - Pasca
Снимка: Diana
1 / 3
05/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
10
"А да знаете само отвъд Дунав какъв вкусен козунак правят, веднага ви даваме рецептата и за него"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 40 г стопено
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • брашно - 450 г
  • портокалова кора - 4 с.л. настъргана
  • сол - 1 щ.
  • ванилия - 1 бр.
  • за пълнежа
  • рикота - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова кора - настъргана /или лимонова/
  • стафиди - 1/2ч.ч. /или микс от нарязани на дребно сушени плодове/
  • за намазване
  • мед - 2 с.л. + малко прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За замесването на козунаците винаги използвам хлебопекарната. И за тази рецепта е така. Ако нямате хлебопекарна, измесете тестото на ръка.

За целта пресейте брашното. Затоплете прясното мляко, но да не е горещо. Поставете в него 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и маята. Оставете за 10 мин. да се активира.

Разбийте яйцето със захарта. Стопете маслото и смесете с олиото.

В контейнера на машината за хляб вложете продуктите в следния ред:

- активираната мая;

- яйцата със захарта;

- половината брашно;

- щипка сол;

- останалата част от брашното.

Изберете програма, която само да измеси тестото /в моя случай това е програма Тесто за паста. Тя е с продължителност 15 мин./

Замесва тестото. Трябва да се оформи добра топка тесто. Ако има нужда, коригирайте с брашно или течност.

Когато цикълът приключи, стартирайте още веднъж, като добавяте на тънка струйка мазнината, до поемането на цялото количество и ароматите /ванилията и портокаловата кора/.

След края на този цикъл включваме машината на програма тесто. Тя е с продължителност 1 час и омесва тестото по-продължително и втасва.

За да оформите козунака, работете върху намазнена повърхност с намаслени длани.

Втасалото тесто разделете на три части. Едната разтеглете на кръг с диаметър 26-28 см. Сложете го в подходяща тава, върху хартия за печене.

От другите две части изработете дълги фитили, които сплетете на спирала. Оформете ги като борд по края на кръга. Оставете тестото да почине двадесетина минути.

Пригответе плънката, като смесите добре всички продукти за нея. Разпределете я в средата на вече втасалия козунак.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете в нея козунака до готовност. Оставете за петнадесет минути да се изстине.

Вложете меда в прясното мляко и покрийте печивото. Охладете напълно.

Интересна и вкусна идея за козунак. Опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Много хубава идея.
05.05.2016 18:12
1
1
Покажи всички подкоментари
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Интересна идея, никога не съм опитвала!
05.05.2016 10:39
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Опитвала съм такъв козунак,но никога не съм го правила.Чудесна идея и перфектно изпълнение! Козунака е страхотно вкусен,препоръчвам го!
05.05.2016 09:56
1
1
Покажи всички подкоментари