Козуначена питка за Великден

06/05/2016
Ваня Георгиеваот Ваня ГеоргиеваМастър Шеф 3x
"За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце и много умения. В това отношение определено има какво да научим от нашата кулинарка Ваня "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 307
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка изсипвам около 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира и пресявам брашното, след което добавям и останалите продукти.

Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио. Когато втаса, се разточват 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе (по желание).

За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - усуквам веднъж в една посока и така с всички останали. В краищата на всяко парче правя разрез и свивам отзад, за да се заобли.

В заоблената част се слага по желание локум. Центъра разрязвам и издърпвам навън, за да се образува дупка и там поставям роза, която изработвам от малко тесто, което отделих в началото.

Като втаса питката, се маже с разбит жълтък, 1 лъжица мляко и олио. Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Катя Благоева
Като питка е! Много е вкусен и изглежда стахотно!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря ви момичета!
2
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
06.05.2016 13:54
Страхотно изглежда!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв