Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Гергьовден

Питка за Гергьовден

Питка за Гергьовден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
06/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Спаси агънце, направи питка, уважи празника Честит празник на всички именници! Носете си името със здраве и пазете българските традиции!"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • мая - 25 г
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се закваска от маята, натрошена в топло прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне за 10 минути.

Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя един жълтък за намазване.

Замесва се меко тесто и оставяме да втаса 30 минути, покрито с кърпа. В това време се замесва тесто за декорация от 100 мл вода, сол 1 с.л. и брашно.

Втасалото тесто се разстила в намазана с олио тава като питка. От декоративното тесто се изрязват тревички, цветя, слънце и агънце.

Намазва се питката с разбит жълтък и фигурките се залепват. С дървено шишче се набожда тук там, да не се надига при печене.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 минути. Изважда се и покриваме с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

К К
К К
Много сте се постарали! Питките Ви винаги са много хубави!
15.05.2016 01:18
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Ваня ,като за празника днес
06.05.2016 12:39
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много е ефектна Вили!
06.05.2016 09:54
1