Охлювена супа

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Охлювена супа
Снимка: Monika Ivanova
3 / 4
08/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • охлюви - 100 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 1 бр.
  • червен лук - 1/2 глава
  • чушки - 1 бр.
  • фиде - 1 шепа
  • подправки - сол, девисил, магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистването на охлювите е най-важното и най-трудното от цялата рецепта.

След като ги съберете, ги оставяте 2-3 дни да им се изчистят коремчетата в кофа или дълбок съд, като всеки ден ги премивате веднъж или два пъти.

След като са минали 3 дни, ги измивате основно един по един и ги слагате в дълбока тенджера с литър и половина вода. След като започнат да завират, водата става слузеста и тази слуз се изчиства в последствие с пяната, която излиза отгоре.

Задължително трябва да си отделите 15-20 минути за отпенване, защото това е единственият начин да се изчисти бульонът. Варим охлювите половин час, след което ги вадим в гевгир да се охладят, а около 2 чаши от бульона смесваме с чиста вода посоляваме и слагаме отново на котлона.

Нарязваме моркови, картоф, чушка и лук като за всяка друга супа и ги слагаме да заврят. Докато зеленчуците омекват на котлона, почистваме охлювите.

С вилица изваждаме месната част от черупката и изрязваме единствено долната част (която се вижда когато охлювът е в градината). Всичко останало нагоре се изхвърля.

Нужно ни е само мускулчето. Премиваме ги отново и им сипваме 3 с.л. оцет и 2-3 щипки сода. След 10-тина минути премиваме отново. Може да ги нарежете или да ги оставите цели и ги прибавяте към вече поомекналите зеленчуци.

Добавяме подправките, слагаме фиде и оставяме всичко да поври, докато и фидето омекне. Накрая нарязвам и слагам магданоз, а тези които обичат супите си със застройки, може и да я застроят по подобаващ начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: