Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Сиромашка питка с брашно от лимец

Сиромашка питка с брашно от лимец

ЕленаЕлена
Чирак
6238476455
Сиромашка питка с брашно от лимец
Снимка: Елена
1 / 2
08/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Здравословна Сирамашка питка с брашно от лимец, която са хапвали нашите баби и дядовци!"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - около 500 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - за доомесване и намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се поставя брашното, прави се кладенче и се изсипва предварително шупналото със содата за хляб кисело мляко.

Добавят се солта и захарта и се замесва тесто. Ако стане по-сухо, се добавя по много малко олио.

Тестото се омесва добре, разточва се на кръг с дебелина 1 см. Поставя се в кръгла тавичка, намазана с олио и отгоре също се помазва с мазнина и поръсва с микс от семена.

Правят се дупки с вилица и се пече за 10-15 мин. в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Като се изпече, се покрива с кърпа отгоре, за да си обиколи нивата.

Реже се на парчета и се поднася с шарена сол. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

цветослава киркова
цветослава киркова
Прекрасна е, аз ям хляб с лимец и ми е много вкусен, ако намеря такова брашно в нашите магазини със сигурност ще си купя, мисля обаче да земеся тестото с мая, содата не ми е вкуса.
08.05.2016 19:17
Елена
Елена
Въобще не е евтин , но знам , че едно време хорицата , които са нямали пшеница са приготвяли хляб от лимец . Пък и вида и напомня малко онова време . Да ви е сладка ! Рецептата става и с пълнозърнесто брашно , а защо не и с бяло . ;)
08.05.2016 17:19
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Лимецът не е съвсем евтин на пазара, но пък е много по-полезен. Предложението е страхотно!
08.05.2016 09:39