Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Дунавска скумрия на скара

Дунавска скумрия на скара

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Дунавска скумрия на скара
Снимка: Monika Ivanova
1 / 4
12/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • скумрия - 6 бр. средно големи
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Който е опитвал да приготвя дунавска скумрия знае колко много и колко ситни кости има тя. Опитвала съм и препържена и всякакви варианти, и този определено е най-ефикасен.

Първо относно чистенето - свекър ми прави дупка в началото и края на корема или под главата и преди опашката, и изтегля червото цяло. Така вътре остават дробовете (досега не бях яла, защото винаги сме кормили рибата, а се оказаха на вкус като мозък) и хайвер, ако има.

След като сме я изчистили правим прорези от гръбначната кост надолу към корема, колкото се може по-гъсто- през няколко мм. Осоляваме със сол и черен пипер и печем на скара.

Когато станат готови късаме отзад края на опашката, за да прекъснем и костта, хващаме главата и я изтегляме съвсем бавно, а тя излиза с цялата гръбначна кост и по-голяма част от дребните кости.

Ако не сте разбрали точно ще кача снимки на главата с костта и рибата празна отвътре, след като е махната тази част. Разбира се отново се намира по някоя костица тук-там, но определено се яде много по-лесно и бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотна и майсторска техника за обезкостяване, благодаря!
31.03.2022 22:32
К К
К К
И вкъщи много си я хапваме!
12.05.2016 18:28
1
1
4
Покажи всички подкоментари