Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шарен кекс с ванилия

Шарен кекс с ванилия

14/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Страхотен двуцветен кекс по класическа рецепта!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 300 г
  • захар - 300 г
  • кисело мляко - 1 кофичка 4 - 5% масленост
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • какао - 100 г на прах
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • олио - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата заедно със захарта, ванилията и бакпулвера. В отделен съд содата се смесва заедно с киселото мляко и се бърка докато киселото мляко започне да прави балончета (тоест да шупне), това се прави за да не мирише кексът на сода бикарбонат. Когато шупне се прибавя при вече разбърканите яйца, захар, ванилия и бакпулвер.

След това брашното се пресява и се прибавя към готовата смес, разбърква се обилно, за да няма топчета (аз слагам малко по малко брашното, защото разбърквам всичко с вилица, ако бъркате с миксер може да изсипете и цялото брашно наведнъж).

Когато се получи хомогенна смес се настъргва и лимоновата кора, прибавя се една чаена лъжичка олио и се разбърква, за да се смесят добре всички съставки.

След това се намазва форма за кекс с олио (хубаво трябва да е намазана, аз слагам 1 чаена лъжичка и намазвам формата с четка за намазване), поръсва се леко с брашно и готовата смес се изсипва в намазаната форма.

Към остатъка, който е останал по съда, се прибавя какаото на прах, разбърква се добре и се прибавя към останалата смес с кръгови движения. След това се взима една вилица и какаовата смес се разнася навсякъде, като вилицата трябва да опира в дъното на формата.

Пече се около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да изстине много добре, за да може да се отдели готовият кекс от формата. Става леко глетав, не е сух. Вкъщи много го харесват всички и затова реших да споделя рецептата си с вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Арабаджийска
Таня Арабаджийска
Любимият ми шарен кекс. Мога да добавя, че и без да се разбърква кафявата смес с вилица става много добре, както обикновено аз си правя.
09.05.2020 18:07
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Изпекох кекса в електрическа тенджера за кекс,като дъното намазах с олио и поставих хартия за печене.Така кекса се отдели много лесно.Стана много вкусен.
24.05.2016 18:22