Сиропирана баница с точени кори

16/05/2016
Севда Андрееваот Севда АндрееваМастър Шеф / Автор
"Вкусни усмивки от старите ленти и тефтерите на баба !"
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо7 160
  • Преглеждания за месеца343
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца – 1 бр.
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • олио – 1 ч.ч.
  • оцет – 1 с.л.
  • брашно – 2 ч.ч.
  • сол - 1 щ
  • масло – 150 г
  • олио – 1 ч.ч.
  • нишесте - за разточване
  • за плънката
  • извара - 200 г
  • локум - 1 кутия
  • За сиропа
  • захар – 3 ч.ч.
  • вода – 3 ч.ч.
  • лимонов сок – 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд изсипваме пресято брашно, правим кладенче и изсипваме яйцето, киселото мляко, олиото, оцета и солта, замесваме умерено твърдо тесто. От тестото правим топки и ги оставяме в плосък съд. Поръсваме ги с брашно и ги покриваме с влажна кърпа за 30 минути.

На плоскост, върху която ще точим корите, изсипваме нишесте и разточваме всяка топка на тънка кора.

Поръсваме корите с изварата и ситно нарязания локум и с помощта на точилка ги навиваме на руло. Подреждаме корите в тава.

Отгоре заливаме със загрятото олио и масло.

Печем баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изваждаме я и я оставяме да изстине.

За сиропа:
Слагаме водата и захарта в дълбок съд върху котлона да заврат, след това добавяме сока от лимон и варим за още 5 минути.

Изсипваме горещия сироп върху студената баница. Захлупваме отгоре и оставяме да попие сиропът.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
17.05.2016 07:43
Много е вкусна, но става и много тежка. Обожавам я, но тя самата ме ограничава да не ям много.
0
0
Катя Благоева
Много интересна рецепта, не съм опитвала!
0
0
Гергана  Георгиева
Хареса ми рецептата!Изглежда превъзходно.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв