Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Понички с ванилова глазура

Понички с ванилова глазура

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Понички с ванилова глазура
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
23/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 5 бр.
  • масло - 70 г
  • мая - 1 кубче, прясна
  • олио - за пържене
  • За глазура
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/4 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • пръчици - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 3 с.л. затоплено прясно мляко добавяме 1 с.л. захар и маята, разбъркваме и оставяме да шупне.

Пресяваме брашното и добавяме втасалата мая, захарта, жълтъците, разстопеното масло и топлото мляко. Замесваме меко тесто, което покриваме с фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си.

Върху набрашнен плот разточваме тестото на кора с дебелина 2 см. С помощта на голям и малък ринг изрязваме пръстенчета.

Останалото тесто разточваме отново и пак изрязваме понички до изчерпване на тестото. Поръсваме поничките с брашно и отново оставяме да втаса за 15 минути.

Пържим поничките в сгорещено до 180 градуса олио до златисто, вадим ги и ги отцеждаме върху кухненска хартия.

За глазурата:

Загряваме млякото заедно с ванилията и захарта и бъркаме, докато захарта се разтвори. Може да я оцветим по желание.

Мажем поничките с глазурата и ги поръсваме с пръчици и ги оставяме, за да стегне глазурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: