Мусака от грах

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Мусака от грах1 / 2
17/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • грах - 1 буркан стерилизиран или 1.2 кг пресен грах
  • олио - 100 мл.
  • масло - 50 г
  • лук - 100 г
  • ориз - 100 г
  • домати - 300 г пресни
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 40 г
  • кисело мляко - 200 г
  • кашкавал - 50 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиствате, измивате и режете лука на ситно. Слагате го да се задуши в олио до омекване. Прибавяте нарязаните на дребно домати и се задушават десетина минути.

Прибавя се изчистеният и измит ориз, залива се с малко топла вода и се задушава до набъбване. Нарязвате и магданоза и прибавяте и него. От брашното, яйцата, млякото, маслото приготвяме бешамелов сос.

Смесваме ориза с граха, посоляваме и разбъркваме с 2/3 от бешамеловия сос. Изливате сместа в намазана с масло тава и оставяме да се пече във фурна на 200 градуса.

Почти готовата мусака се залива с останалата част от бешамеловия сос. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича още 5-10 минути.

Поднася се с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Виолета Димова
Виолета Димова
Благодаря!много е вкусно!
20.11.2022 16:45