Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с американски орехи

Пай с американски орехи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Пай с американски орехи1 / 2
18/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч. + още за разточването
  • масло - 1 ч.ч. (200 - 250 г) краве, много студено, на кубчета
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 6 - 8 с.л. леденостудена
  • за плънката
  • яйца - 2 бр. домашни
  • захар - 100 г кафява + 50 г бяла
  • масло - 50 г разтопено
  • портокалов сок - 30 мл
  • брашно - 30 г
  • сол - 1 щипка
  • черен шоколад - 100 г шоколадов чипс или нарязан шоколад
  • портокалови корички - 50 г захаросани или прясна настъргана
  • пекан - 150 г американски орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото за тестото трябва да е много студено и нарязано на кубчета около 1.5 см. Използвайте кухненски робот за приготвянето му, защото с негова помощ маслото няма да се размекне. Ако не разполагате с такъв, винаги може да замесите тестото на ръка, но работете бързо.

Добавете в робота брашното, солта и захарта, сипете кубчетата масло и пуснете машината, докато стане на трохи. Добавяйте постепенно по лъжица от водата и разбийте. Готово е, когато трохите започнат да се слепват. За целта при нужда се добавя още малко вода от посоченото количество.

Извадете маслото от робота и го доомесете бързо на плота с помощта на малко брашно. Увийте го във фолио и сложете във фризера за 1 час.

Пуснете фурната да се загрее на 190°C.

Разточете тестото за пай с дебелина 4-5 мм и го прехвърлете в предварително намазнена форма за пай, като оформите старателно стеничките. Поставете тавичката в хладилника и се заемете с пълнежа.

С бъркалка разбийте яйцата в купа, но не прекалявайте с разбиването. Прибавете към тях бялата и кафявата захар, разтопеното масло, долейте портокаловия сок и най-накрая разбъркайте с брашното и солта.

Половината орехи накълцайте дребно и ги разбъркайте към плънката. Останалите са за декорация.

Извадете формата с тестото от хладилника и отгоре разпределете шоколадовия чипс и нарязаните дребно портокаловите корички. Отгоре сипете сместа за плънката и подредете плътно половинки американски орехи.

Изпечете пая за 10 минути в загрятата фурна, а след това намалете температурата на 175°C и доопечете за още 30-35 минути.

Ще познаете, че паят е готов, ако при разклащане на формата средата му не мърда, а отгоре е с хубав златист цвят.

Поднесете пая с американски орехи напълно охладен, като може да го гарнирате с ванилов сладолед или бита сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: