Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Жълта домашна питка

Жълта домашна питка

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Жълта домашна питка
Снимка: Monika Ivanova
1 / 3
24/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 пакетче суха
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме маята в киселото мляко и оставяме да шупне. През това време разбиваме хубаво яйцата (отделяме единия жълтък за намазване отгоре), прясното мляко, солта и захарта.

След като маята вече е шупнала, добавяме и киселото мляко и постепенно добавяме брашното и бъркаме хубаво, за да не се получат бучки. Сипваме и две лъжици олио в тестото, а третата използваме за намазване на тавата, в която ще се пече питката.

Оставяме тестото да втаса за около час на топло. След като е втасало, слагате в тавата цялото тесто и го натискате, така че да запълни цялата тава. Моята е кръгла иначе и в правоъгълна става интересна питка.

Правя прорези отгоре под формата на решетка и намазвам с разбития с малко вода жълтък. Пека на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Защо да е жълта? Аз всички питки ги мажа със жълтък, нещо друго ли имаш в предвид.
25.05.2016 22:14
1
Покажи всички подкоментари