Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Пухкави мъфини с пълнеж

Пухкави мъфини с пълнеж

Пухкави мъфини с пълнеж
Снимка: Елена Ангелова
1 / 2
26/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
24 бр.

Необходими Продукти

  • За мъфините
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 4 к.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • вода - 1 к.ч. вряща
  • брашно - 4 к.ч.
  • бакпулвер - 1
  • ванилия - 1 или кората на 1 лимон
  • За пълнежа
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 6 - 7 с.л.
  • лимонова кора - кората на 1 лимон или 2 - 3 с.л. какао
  • нишесте - 2 с.л.
  • карамелизирани орехи
  • сладко от вишни
  • За декорация
  • шоколад - натурален, мин 70% какао
  • За карамела
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта. Прибавя се олиото, след това врящата вода (аз си я кипвам на микровълнова), пресятото брашно, размесено с бакпулвера и накрая аромата. Сместа е за 24 бр. мъфини. Разпределя се във формите за печене, като аз слагам и от хартиените формички. Пекат се около 15-20 минути на 180 градуса или до златисто. След като се извадят, се охлаждат и се издълбават леко по средата, колкото орех.

Млякото се слага в млековарка или на водна баня, след като заври, се прибавят разбитите яйца, захар, нишесте и ароматът. Бърка се постоянно до сгъстяване. Охлажда се.

Докато чакам да се охлади, си правя карамела, слагам продуктите в малък метален съд на котлона и след получаване на златист цвят си правя форми върху предварително намазано с олио фолио (домакинското сребристо фолио). С остатъка от карамела заливам едро смлени орехи, да ги карамелизирам. Ако карамелът, докато работите, започне да ви се втвърдява, го сложете за малко пак на котлона.

Шоколадовите формички ги правя върху оризова хартия от разтопен натурален шоколад, ако нямате писалка за шоколад, идеална работа ще ви свърши и здрава малка прозрачна торбичка, на която отрязвате малък процеп на връхчето.

Разделям мъфините на 3. В едните слагам парченце шоколад и заливам с крем и украсявам с ягода и разтопен бял шоколад.

На вторите слагам 2-3 плодчета вишни от сладко, заливам с крем и украсявам с шоколад, декорация и разтопен бял шоколад.

А на третите слагам карамелизирани орехи, пълня с крем, украсявам с карамел, декорация и поръсвам с малко ситно смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: