Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена плитка Марияна

Козуначена плитка Марияна

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Козуначена плитка Марияна
Снимка: Марияна
1 / 2
28/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Тази вкусотия я правим целогодишно, а не само по Великден"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - 1 кг пресято
  • масло - 1 ч.ч. меко
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
  • есенция - 1 бр. лимонена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Правим се кладенче в брашното.

Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Добитото тесто прехвърляме в съд, намазнен с олио. Покриваме го с кърпа и отгоре с одеяло, слагаме в топла стая за около 60 мин.

След като бухне, го измесваме повторно. Правим си три дълги фитила. Плетем плитка. От тестото стават два козунака. Слагаме я в форма тип терин, намазана с олио и посипана с брашно.

Оставяме да втаса 1 - 1 1/2 час. Загряваме фурната. Намазваме козунака с яйце и поръсваме обилно със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна.

Пробвала съм няколко рецепти за козунак, но тази ми допада и винаги ми се получава.

Може при желание да се сложи вътре локум, орехи и др. Правя го и през другата част но годината, а не само на Великден. Да ви е сладко! Хапваме с горещо прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: