Селски хляб с хрупкава коричка

30/05/2016
Plesnevaот PlesnevaПомощник Готвач 2x
"Такъв вкусен хляб няма да намерите в магазина, затова записвайте рецептата и запретвайте ръкави "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 971
  • Преглеждания за месеца113
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл топла
  • мая - 1 бр. суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипвате водата, захарта, маята и няколко лъжици брашно. Разбърквате и оставяте да шупне.

Изсипвате половината брашно, добавяте олиото, солта и вече шупналата мая и разбърквате добре.

Прибавяте постепенно останалото брашно и когато ви стане вече трудно за бъркане, започвате месенето.

Тъй като брашната са различни и поемат различно, може да се наложи да добавите или да ви остане. Аз лично използвам на София мел и съм много доволна.

Меся тестото, докато спре да лепне по ръцете и стане мекичко като долната част на ухото. Оставям да втаса добре и след като го извадя, го разделям на 2 части.

Оформям хлебчетата. Намаслявам си тавичката или застилам с домакинска хартия и слагам хлебчетата. Оставям го да втасат още веднъж, поръсвам с брашно и правя няколко разреза отгоре, за да се изпекат добре.

Пека на загрята на 160 градуса фурна, като в ъгъла на фурната слагам купичка с вода, която да се изпарява и да направи коричката още по-хрупкава.

Пека до зачервяване. Не завивам с кърпа след изваждането от фурната.

Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

marcheva14  Мария Симеоно
Соня, здравей!
Разрешавам си да кача още една снимка към твоята рецепта. Спазих всичко което си написала, но единствено не активирах предварително маята , а всичко замесих наведнъж в миксера. Резултат прекрасен, хрупкава коричка, аромат чудесен и много добра структура на хляба.
Благодаря за споделеното! Поздрав!
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Соня ,направила си страхотен хляб ,мисля и аз да го направя скоро
1
0
Ваня Георгиева
По същия начин изглеждаше хляба от нашето село и около фурната ухаеше толкова вкусно а аз като го пека има друг аромат. Печенето в пещи е съвсем друго.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв