Селски хляб с хрупкава коричка

30/05/2016
Plesneva
отPlesnevaПомощник Готвач1723512522
"Такъв вкусен хляб няма да намерите в магазина, затова записвайте рецептата и запретвайте ръкави "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 204
  • Преглеждания за месеца758
  • Преглеждания за седмицата32
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл топла
  • мая - 1 бр. суха
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

В купа изсипвате водата, захарта, маята и няколко лъжици брашно. Разбърквате и оставяте да шупне.

Изсипвате половината брашно, добавяте олиото, солта и вече шупналата мая и разбърквате добре.

Прибавяте постепенно останалото брашно и когато ви стане вече трудно за бъркане, започвате месенето.

Тъй като брашната са различни и поемат различно, може да се наложи да добавите или да ви остане. Аз лично използвам на София мел и съм много доволна.

Меся тестото, докато спре да лепне по ръцете и стане мекичко като долната част на ухото. Оставям да втаса добре и след като го извадя, го разделям на 2 части.

Оформям хлебчетата. Намаслявам си тавичката или застилам с домакинска хартия и слагам хлебчетата. Оставям го да втасат още веднъж, поръсвам с брашно и правя няколко разреза отгоре, за да се изпекат добре.

Пека на загрята на 160 градуса фурна, като в ъгъла на фурната слагам купичка с вода, която да се изпарява и да направи коричката още по-хрупкава.

Пека до зачервяване. Не завивам с кърпа след изваждането от фурната.

Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Ася Заевска
Ася Заевска
29.04.2018 08:18
Здравейте!Вчера го приготвих и стана прекрасен.Такъв аромат и вкус..ммм!Огромно благодаря за споделената рецепта от цялото ни семейство!
0
0
marcheva14
marcheva14
25.02.2017 22:38
Соня, здравей!
Разрешавам си да кача още една снимка към твоята рецепта. Спазих всичко което си написала, но единствено не активирах предварително маята , а всичко замесих наведнъж в миксера. Резултат прекрасен, хрупкава коричка, аромат чудесен и много добра структура на хляба.
Благодаря за споделеното! Поздрав!
5
0
Plesneva
Plesneva
26.02.2017 10:33
Благодаря Миме,радвам се,че и това хлебче ти е допаднало.Аз благодаря отново за доверието.Снимките са чудесни !
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Соня ,направила си страхотен хляб ,мисля и аз да го направя скоро
1
0
Plesneva
Plesneva
30.05.2016 18:24
Благодаря,сигурна съм,че ще ви допадне.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв