Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с хрупкава коричка

Селски хляб с хрупкава коричка

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
28/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Такъв вкусен хляб няма да намерите в магазина, затова записвайте рецептата и запретвайте ръкави"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл топла
  • мая - 1 бр. суха (7 г)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипвате водата, захарта, маята и няколко лъжици брашно. Разбърквате и оставяте да шупне.

Изсипвате половината брашно, добавяте олиото, солта и вече шупналата мая и разбърквате добре.

Прибавяте постепенно останалото брашно и когато ви стане вече трудно за бъркане, започвате месенето.

Тъй като брашната са различни и поемат различно, може да се наложи да добавите или да ви остане. Аз лично използвам на София мел и съм много доволна.

Меся тестото, докато спре да лепне по ръцете и стане мекичко като долната част на ухото. Оставям да втаса добре и след като го извадя, го разделям на 2 части.

Оформям хлебчетата. Намаслявам си тавичката или застилам с домакинска хартия и слагам хлебчетата. Оставям го да втасат още веднъж, поръсвам с брашно и правя няколко разреза отгоре, за да се изпекат добре.

Пека на загрята на 160 градуса фурна, като в ъгъла на фурната слагам купичка с вода, която да се изпарява и да направи коричката още по-хрупкава.

Пека хляба до зачервяване. Не завивам с кърпа след изваждането от фурната.

Селският хляб с хрупкава коричка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лили Колчева
Лили Колчева
Хляба ми стана чудесен. Благодаря за прекрасната рецепта.
28.01.2019 20:04
Ася Заевска
Ася Заевска
Здравейте!Вчера го приготвих и стана прекрасен.Такъв аромат и вкус..ммм!Огромно благодаря за споделената рецепта от цялото ни семейство!
29.04.2018 08:18
marcheva14
marcheva14
Соня, здравей!
Разрешавам си да кача още една снимка към твоята рецепта. Спазих всичко което си написала, но единствено не активирах предварително маята , а всичко замесих наведнъж в миксера. Резултат прекрасен, хрупкава коричка, аромат чудесен и много добра структура на хляба.
Благодаря за споделеното! Поздрав!
25.02.2017 22:38
5
1
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Соня ,направила си страхотен хляб ,мисля и аз да го направя скоро
30.05.2016 17:13
1
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
По същия начин изглеждаше хляба от нашето село и около фурната ухаеше толкова вкусно а аз като го пека има друг аромат. Печенето в пещи е съвсем друго.
30.05.2016 13:01
1
1
1
Покажи всички подкоментари
К К
К К
Много добре се е получил, аз като малка много обичах от село да си хапвам хляб. Дори сега като си ходя, винаги казвам да ми вземат от него. Задължително ще опитам рецептата, а това за водата, не го знаех!
30.05.2016 12:54
1
1
Покажи всички подкоментари
Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
7 гр. е маята,аз лично използвам тази на др.Йоткер.Правила съм рецептата и със зехтин,но не ми допадна много,защото преобладаваше миризмата на зехтина и промени много очаквания аромат.
30.05.2016 12:24
marcheva14
marcheva14
Чудесен на външен вид хляб. Ще го направя с помощта на миксер за да не меся на ръце. Само олиото ще го заменя със зехтин, мисля, че няма да е проблем. Само не е уточнено колко грама е маята, защото има от 7 г и от 11 г и ще сложа такава от 7 г смятам, че ще е достатъчно.
30.05.2016 12:15