Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за прощапулник

Пита за прощапулник

vanqvanq
Новак
136252
Пита за прощапулник1 / 3
19/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Страхотна пита, с която да отбележите първите стъпки на вашето съкровище!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг.
  • захар - 100 гр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • кисело мляко - 300 гр.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със содата и солта два пъти. Правим кладенче и в него изсипваме смес, която сме приготвили от разбитите кисело мляко, захар, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване) и олио. Замесваме меко и еластично тесто.

Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час.

След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по-тържествено питката може да се украси с форми, изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.).

Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

vanq
vanq
Това е содена питка не втасва
04.04.2018 08:27
вивиан
вивиан
Без мая,няма д стане пухкава,а по рецептата,която е дадена ще стане содена питка!
13.08.2013 17:41
1
Соня Векилева
Соня Векилева
как ще втаса като няма мая.със содата може само да се отпусне
13.08.2013 17:25
4