Питка памуче със семена

31/05/2016
Plesneva
отPlesnevaПомощник Готвач1723512522
"Мека като памук и толкова вкусна, че направо се топи в устата - що е то?"
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 090
  • Преглеждания за месеца4189
  • Преглеждания за седмицата3476
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадих 1 пакет суха мая, сложих я в 1 ч.ч. топло прясно мляко с 2 с.л. брашно и 1/2 с.л. захар. Разбих двете яйца с киселото мляко, олиото, оцета и солта. Към течните съставки добавих шупналата вече мая и започнах да слагам по малко брашно.

Бърках и дослагвах, докато стана трудно за бъркане с лъжицата. Започнах да меся, като продължих да изсипвам брашно, докато не получих меко, еластично тесто, което не ми лепне по ръцете.

Покрих го в съда, за да не изсъхне и да се получи коричка. Оставих да удвои обема си. След което го извадих и разточих една голяма елипса. Долната ѝ половина нарязах на лентички, а горната намазах с маслото, което загрях на котлона.

Започнах да навивам от намаслената страна, докато стане на руло. Внимателно го повдигнах и сложих в предварително намаслена тавичка, където го завих на охлюв. Оставих да втаса още веднъж, намазах с жълтък и поръсих със семената.

Пекох в предварително загрята на 150 градуса фурна, като при слагането на питката увеличих на 170 градуса до зачервяване. Питката става на памук - гарантирам отличен резултат!

Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Наталия Петрова
Не съм имала проблеми със сухата мая и винаги имам за всеки случай в шкафа,но винаги използвам жива мая защото според мен много по-добре бухват хлебчетата или каквото там приготвям,с нея.
1
0
Plesneva
Plesneva
31.05.2016 19:37
Не мисля,че е така.Аз както споменах използвам само суха и винаги резултата ми е повече от отличен.Докато майката на мъжа ми използва само жива .. мине,не мине питките и са като на първолак.И не го казвам,за да набедя жената,напротив - доста добра кулинарка е.Но пък в крайна сметка,на кой каквато му допада.Това е идеята на избора :)))
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
31.05.2016 16:54
Прекрасна питка,не съм почитателка на сухата мая,имам няколко провала с нея и предпочитам прясна мая,вероятно защото не я активирам,забелязвам че ти я разтваряш и оставяш да шупне като прясната,аз си я добавям направо към брашното и ми се е случвало да не бухва тестото,затова напоследък избягвам да я ползвам
1
0
Plesneva
Plesneva
31.05.2016 19:17
Сия,аз изполвам само суха мая,но задължително я оставям да се яктивира.Така се застраховам,че маята ще си свърши работата.И на мен ми се е случвало няколко пъти да сложа пакетче и изобщо да не мръдне,при което слагам второ,маята се активира и всичко е ок.Но ако вече е замесено тестото,нищо не може вече да се направи. :)
1
0
Ваня Георгиева
Страхотна е. Аз я правя само че с жива мая но и със суха става страхотно мека и пухкава.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв