Фокача

11/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90410306
"Не питка, не погача е фокача - опитайте и споделете!"
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции10-12 бр.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 823
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 2 ¼ - 2 ½ ч.ч. топла
  • мая - 2 с.л. суха
  • зехтин - ¼ ч.ч.
  • брашно - 6 ½ ч.ч. универсално
  • сол - 4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата сложете маята и я залейте с ½ ч.ч. вода. Оставете така за 5 минути. В друг съд сипете 1 ¾ ч.ч. топла вода, добавете зехтина и разбъркайте.
В трета купа смесете брашното и солта. Прибавете към маята водата със зехтин и разбъркайте, след което добавете половината брашно и разбъркайте.

Постепенно добавяйте брашното към сместа и замесете меко тесто. Месете около 10 минути. Оформете на топка полученото тесто, сложете го в намаслена купа и го намажете равномерно с олиото, за да предпази от образуването на коричка. Оставете го да втасва около 1 и 1/2 часа. След това прегънете тестото на две и го оставете да втасва още 45 минути до 1 час.

Следваща стъпка е отново да прегънете тестото на две и да го преместите на плота. Изрежете тестото на 3 отделни части и ги оформете на топки. Всяка топка сложете в намазнен плик и ги приберете в хладилника за 1 и 1/2 часа.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го поръсете с брашно. Увийте топките добре с прозрачно фолио и ги оставете да си починат отново за 1 час. От всяка топка оформете овална и плоска пита. Фокачите се пекат върху намазнена тава до приятен загар. По желание може да поръсите преди печене с подправки - босилек, сух червен пипер, риган и т.н.

подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар