Карталаци

08/06/2016
Йорданкаот ЙорданкаГотвач 2x
"Баба знае, че с тези вкусни Карталаци порастват здрави юнаци "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо58 711
  • Преглеждания за месеца136
  • Преглеждания за седмицата30
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,9 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

  • вода - 500 мл
  • мая - 1 кубче
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме (около 1 кг или 1.2 кг)
  • сирене - 800 г
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбок съд. Правим едно кладенче и прибавяме захарта, оцета, солта, олиото, маята и водата (малко затоплена).

Разбъркваме добре и изваждаме от съда. Месим на набрашнен плот до получаване на меко тесто.

След като се получи гладко и еластично тесто оставяме да почине на топло за час. Разделяме тестото на равни топки и всяка разточваме на тънко.

Всяка кора се намазва с олио. Поръсваме със сирене и завиваме от всички страни, за да се получи квадрат. Всеки карталак запичаме в нагорещен сач (може и на тиган).

Като го запечем от двете страни намазваме с масло. Може да ползвате и друга мазнина (мас, олио, маргарин) за намазването, но с маслото ще получите и прекрасен аромат.подобни рецепти тук

5 9
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Марияна Желева
Моята баба правеше такива, но ги пържеше в олио от двете страни.В Добруджа им казваме Гюзлеми.Моя позната-туркиня ги прави по вашият начин.Едно е сигурно - много са вкусни.
4
2
Гергана  Георгиева
Искам да попитам сача трябва ли да го намасим преди да сложим да печем карталаците или направо на сух и горещ ги слагате?
2
0
Plesneva
Plesneva
08.06.2016 21:47
Страхотни са,често ги правя.Те са като турските гьозлемета ;)
6
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Още от категориите