Сутляш - турско сладко изкушение

09/06/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67092916875
"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура!"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
45 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо181 206
  • Преглеждания за месеца7327
  • Преглеждания за седмицата711
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена45

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.

Загрейте в друга тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.

Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.

Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.

Когато сипвате сместа в купичките не се притеснявайте че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.подобни рецепти тук

5 15
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Мария Ч
Мария Ч
07.04.2017 12:40
Чудесен десерт, много е вкусен
2
0
Калинов
Калинов
24.01.2017 20:08
Изглежда уникално вкусно и десерт който никога не съм опитвал но задължително ще се пробва рецептата.
2
1
JDanika
JDanika
22.09.2016 15:37
Направих го и много се хареса на всички
7
1

Виж всички коментари или напиши такъв