Сутляш - турско сладко изкушение

09/06/2016
Сия Рибагинаот Сия РибагинаМастър Шеф 5x
"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура!"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо99 782
  • Преглеждания за месеца3332
  • Преглеждания за седмицата825
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.

Загрейте в друга тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.

Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.

Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.

Когато сипвате сместа в купичките не се притеснявайте че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

JDanika
JDanika
22.09.2016 15:37
Направих го и много се хареса на всички
2
1
цветослава киркова
Страхотен десерт, подходящ и за лятото :)
3
1
marcheva14  Мария Симеоно
Много обичам този турски десерт. Приготвям го, но с ориз Арборио за да стане по плътен крема.
Чудесни снимки и много добре приготвен.!! Браво!! Гласувам.
Само добавям един съвет, когато се изсипва в глинените купички или някакви такива подобни , за да не се спукат от горещата смес се поставя по една студена лъжичка и върху нея се излива горещия крем.
5
0

Виж всички коментари или напиши такъв