Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с пияни череши в чаша

Сладкиш с пияни череши в чаша

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Сладкиш с пияни череши в чаша1 / 2
12/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.

Необходими Продукти

  • череши - 500 г, без костилки
  • коняк - 1 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.
  • За блат
  • масло - 200 г
  • шоколад - 200 г, тъмен
  • кафе - 1 с.л. инстантно
  • брашно - 220 г
  • какао - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • захар - 400 г
  • кисело мляко - 100 г
  • Шоколадов крем
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 200 мл
  • ликьор амарето - 2 с.л.
  • Млечен крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 50 г, студено
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • нишесте - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд с капак слагаме черешите и ги заливаме с алкохола, разбъркваме и оставяме в хладилник за 12 часа.

Шоколадов крем:

Загряваме сметаната и прибавяме шоколада на парченца, бъркаме докато той се разстопи, прибавяме ликьора и охлаждаме в хладилника за 4 часа, за да се сгъсти кремът.

Млечен крем:

Загряваме маслото и прибавяме парченцата шоколад, кафето и водата, оставяме на слаб огън да се разтопят, като ги разбъркваме.

Разбъркваме яйцето с нишестето и 2 с.л. от млякото.

Сваряваме останалото мляко със захарта и при непрекъснато бъркане добавяме разбитото с нишестето яйце, бъркаме, докато започне де се сгъстява, и го отстраняваме от огъня, добавяме маслото, като го разбъркваме, докато се стопи.

За блата:

Към разбитите яйца прибавяме олиото и киселото мляко, разбъркваме и сипваме брашното, какаото, содата, кафето, бакпулвера и захарта, разбъркваме всичко добре. Полученото гъсто тесто прехвърляме в намаслена и посипана с галета форма и печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до зачервяване.

Сервираме готовия блат нарязан на кубчета и сиропиран с черешова марината в подходяща чаша, като го редуваме с пластове шоколадов крем, мариновани череши, млечен крем и повтаряме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: