Домашно червено вино

13/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Традицията задължава домакините да посрещнат гостите си с домашно червено вино, което са приготвили сами!"
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо153 351
  • Преглеждания за месеца1592
  • Преглеждания за седмицата163
  • Коментирана14 пъти
  • Рейтинг3.3 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • грозде
  • захар - 3 кг за 100 л намачкане грозде
  • вода - 10 л за 3 кг захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако го намачкате с чепките и гроздето ферментира така, ще се получи по-добро вино.

След като намачкате гроздето в съда (каца), трябва да измерите захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса. На 100 л намачкано грозде се прибавят 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода.

Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи. Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.

След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното. Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчно процесът, но всеки сорт винено грозде има специфични особености при приготвянето.подобни рецепти тук

5 13
4 13
3 14
2 10
1 6
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

димо
димо
09.11.2014 12:57
как ще пазтваряш захарта във вода ,вино от вода ли ще правиш или ракия
30
5
Диян Ангелов
Диян Ангелов
02.11.2014 08:57
Искам да знам кога се разкалява виното.
20
4
винар
винар
30.10.2014 16:14
вино се прави от качествено грозде
13
3

Виж всички коментари или напиши такъв