Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Турски сладкиш с кисело мляко

Турски сладкиш с кисело мляко

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3212k
15/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Пухкав сладкиш като дунапрен с нежен кокосов аромат - класическа турска рецепта!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • брашно - 1 1/2ч.ч.
  • грис - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 1/2ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • вода - 4 ч.ч., за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • кайсии - няколко отцедени, от компот
  • кокос - стърготини, за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете олиото, а след него и киселото мляко. Разбъркайте добре и постепенно добавете брашното с бакпулвера и гриса.

Щом сместа се хомогенизира сипете ванилията и разбъркайте с орехите. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава. По желание сложете отгоре няколко отцедени кайсии от компот. Сложете сладкиша да се пече в предварително загряна на 180 градуса до зачервяване.

Смесете в съд на котлона водата, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Оставете сиропа да поври за 10 минути. Оставете го да се охлади напълно.

Залейте готовия и още горещ сладкиш със студения сироп и го върнете отново във вече изключената фурна за около 5 минути. След това го извадете и оставете да се охлади. Нарежете на парчета и поднесете с кокосови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
520
412
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariana Filipova
Mariana Filipova
Направих го и ми хареса.Обичам сиропирани сладкиши.
23.07.2020 23:16
Дидси
Дидси
Опитах сладкиша преди да го сиропирам и мога да кажа, че така е по - вкусен, само трябва да се сложи повече захар. Нямах кайсии и ги заместих с ябълки, получи се много добре.
13.03.2015 20:53
1
1
Мария
Мария
Най-вкусното реване става с грис и брашно.Прочетете гръцко реване с грис,има и турско реване с грис.
08.01.2015 17:38
4
1
Цвети
Цвети
Много вкусен стана, само без кайсийките, че нямах! Благодаря за рецептата. А за "умниците" -реване се прави с яйца, захар и брашно- толкоз! Нито грис, нито кисело мляко, нито нищо! Поне не се излагайте като не знаете!
19.09.2014 12:27
12
15
2
Покажи всички подкоментари
Vili
Vili
Един коменрар за големите умници и техните изказвания.Първо- в рецептата на обикновеното реване няма кисело мляко и второ - какво като няма кокосови палми по южната граница.Просто кокосовите стърготини са сладкарска подправка използвана в най - различни сладкиши.В Лондон има кейкове и сладкиши със стафиди, а също така и с кокос и на никой не пише ,че е български сладкиш или да речем че е мадагаскарски или малдивски или пък сейшелски.Божеееееееее колко смешно звучи "няма нищо турско или какво му е турското и защо е кръстен така ?"-оставям сами да си отговорите на тези прости въпроси.
15.04.2014 13:04
14
5
Krasi
Krasi
Пирин, прочети по - внимателно рецептата.В съставките на сиропа също има ванилия само дето не е посочено колко прахчета са.
15.04.2014 12:27
2
1
мими крумова
мими крумова
не разбирам само защо е кръстен така-от кратките ми пътувания не съм видяла компот, а само сушени плодове,а и кокосови палми няма до южната граница!на здраве!
11.12.2013 13:16
3
6
гост
гост
така познатото ни реване.....няма нищо турско в този сладкиш
04.12.2013 13:23
3
4
Георги
Георги
Интересно, в продуктите е посочено 1 прахче ванилия, а тук се слага на две места - в блата и в сиропа - кое е вярното?
16.11.2013 12:52
3
2
гло
гло
но без кайсии
27.11.2012 13:57
даниела
даниела
сладкиша изглежда много апетитно,а сигурно е и много вкусен.скоро мисля са го направя
27.11.2012 12:21
1
1
Мариана
Мариана
Сладкиша стана много хубав!Аз добавих освен орехи и стафиди в него. Става много бързо и е много вкусно!
25.11.2012 16:30
2