Мидички с кайма и ронена чубрица

19/06/2016
Марияна
отМариянаИноватор6122555813
Приготвяне70 мин.
Готвене20 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо286
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 1/3
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1 малка глава
  • кайма - 250 г
  • олио - 4 с.л за пържене на каймата с лука
  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • белтъци - 1
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 50 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • семена - смес от ким и сусам
  • олио - 1 с.л за намазване с жълтъка
  • жълтъци - 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното. Правя си кладенче. Разбивам в купичка белтъка. Стоплям си млякото и в него размивам маята с щипка захар и 1 с.л. брашно. Слагам го в кладенчето. Добавям водата, щипка сол, разбит белтък, 3 с.л олио. Замесвам.

После доомесвам върху набрашнен плот тестото. Оставям го да втаса покрито с кърпа на топло за 30 мин.

Каймата я овкусявам със сол, черен пипер и ронена чубрица. Нарязвам на ситно лука. През това време си запържвам в 4 с.л. олио сгорещено с лука и каймата, докато остане на трохи, но не и да е суха. Сместа оставям да изстине леко.

Разбивам в отделна купичка жълтъка с 1 с.л. олио. Върху набрашнен плот си разточваме листи. Режем с голям кръг. Остатъците доомесваме. Пак точим лист, режем кръгове и така, докато свърши тестото.

Кръговете слагаме в уреда за мидички. Аз я наричам мидичка. Правя различни видове теста и я ползвам. И така по една лъжица супена си слагам от сместа с каймата, лука и подправките. Затварям и притискам формичката.

Нареждам ги върху тава, застлана с хартия за печена. Оставяме да втасат всички мидички за около 35 мин. Вече готови ги мажем със сместа от олио и жълтък с помощта на четка. Ръсим със смесица от сусам и ким.

Пека на 180 градуса в загрята фурна. След като се изпекат, ги слагаме в подходящ съд. Хапваме за закуска, но може и когато очакваме гости.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар