Пухкава питка с възелчета

19/06/2016
"Знаете ли тайната на наистина пухкавата питка? Разберете я тук"
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо2 303
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг / ако е необходимо, добавете още за доомесване/
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 350 мл
  • яйца - 3 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладка вода, като добавите захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете да се активира. Добавете маята към пресятото брашно. Чукнете яйцата, прибавете солта около 1 с.л./, киселото мляко и част от олиото.

Замесете меко тесто. Доизмесете постепенно олиото. Тестото е готово, когато спре да ви лепне по ръцете. Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло, за да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на малки топчета. Изтеглете фитили и завържете на възелчета. Наредете парченцата в тава с намазнено дъно. Оставете отново да се понадигне и намажете с разбит жълтък.

Изпечете във загрята фурна, като постепенно увеличавате градусите. Когато питката достигне необходимото втасване, намалете температурата и печете на умерена фурна.

Ако е необходимо, покрийте питката с домакинска хартия и доизпечете до златисто.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар