Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Кавърма»Добруджанска кавърма с готови кори

Добруджанска кавърма с готови кори

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Добруджанска кавърма с готови кори
Снимка: Марияна
2 / 4
21/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Не сме сигурни защо я наричат кавърма и твърдят, че е добруджанския край, но със сигурност тя е много, много вкусна"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • сирене - 250 г домашно
  • яйца - 5 бр.
  • масло - 100 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 1 щипка
  • олио - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намажете голяма тава с олио навсякъде в това число и по стените, а не само дъното. В купа натрошете сиренето.

Ако имате домашно още по-добре, става по-вкусна и сиренцето остава целичко. Разтопете маслото. Взимаме една кора за баница и я поръсваме с малко масло, после с натрошено сирене.

Слагаме върху нея друга кора. Взимаме края на корите и набираме нещо като хармоника. Вече набрани ги слагаме в началото на тавата. Правим същото нещо докато тавата се напълни.

Отгоре поръсваме с масло.Слагаме кавармата в предварително загрятата фурна на 200 градуса. Печем докато корите много леко порозовеят. Изваждаме я. Докато се е пекла в купа разбиваме яйцата. Към яйцата прибавяме прясното мляко, солта.

Разбъркваме и с тази смес заливаме кавърмата много добре и равномерно. Слагаме отново кавърмата в фурната и печем на 180-200 градуса. Става с надиплени кори, мека и вкусна. Хапваме с айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Добруджанската Каварна се прави с готови или точени кори, заливка от пресечено прясно овче или краве мляко плюс яйца ,най-краве масло ,сол най- хубава е когато се пече във пещ .Никакво сирене то е за Баниците.Това е оригиналната рецепта.
03.02.2024 22:11
Анонимен
Анонимен
Добруджанска от Добрич!
Майка ми точеше корите, слагаше сирене и мас/ олио, отгоре с яйца и прясно мляко / пресечено/.
24.12.2023 11:34
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Добруджанец !!!Тази рецепта няма НИЩО ОБЩО с добруджанската кавърма ! Тя е съскисело мляко, без сирене и се пече заедно със заливката!
22.12.2022 13:54
4
1
Петя
Петя
Често я правя ,но без сиренето!Именно липсата на сирене в кавърмата я отличава от другите баници независимо с какви поливи(заливки) са.
Е разбира се ,не че не може да се сложи ,но нека да е в съвсем малко количество,почти да не се усеща;)
11.03.2018 14:21
Потребител#165058
Потребител#165058
Дали може млякото да се смени с газирана вода
11.01.2018 09:08
3
1
Покажи всички подкоментари