Пържени оризови кюфтета

Деси МариноваДеси Маринова
Готвач
1961k2071k1
Пържени оризови кюфтета
Снимка: Деси Маринова
1 / 4
27/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
25 бр.
"Е, хайде, няма да ни откажете и няколко пържени оризови кюфтенца, какво като сте на диета"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • картофи - 300 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си сваряваме картофите в подсолена вода, като предварително сме ги обелили. Когато са готови, ги оставяме на страна, за да изстинат.

През това време варим ориза, който внимателно сме почистили и сме измили неколкократно, за да отстраним излишното нишесте от него. Слагаме го във вече завряла вода със сол, като съотношението ни е 3 вода на 1 ориз.

Варим го 7 минути на по-силен огън, след което намаляваме огъня и го оставяме за още 2-3 минути на котлона. Оставяме тенджерата, в която го варим, още 10-тина минути, след като я свалим от котлона с капак, за да се усвои водата.

В случай, че има още вода в тенджерата, просто ще я изсипем. Ориза оставяме също да поизстине. През това време се заемаме с другите продукти. Настъргваме картофите на едро ренде и ги слагаме в купа.

След това правим същото с кашкавала. Когато оризът е охладен, добавяме и него и смесваме съставките. Накрая прибавяме 1 разбито яйце и подправките. Отново омесваме добре и си правим кюфтенца, с големина по наш избор.

Нареждаме ги в чиния или тарелка и ги слагаме в хладилник за 15 минути, за да работим с тях по - лесно. През това време си приготвяме в чиния галетата, в която ще ги овалваме и разбиваме другото яйце в купа.

Слагаме олиото на котлона, за да се сгорещи. Взимаме едно по едно кюфтета и ги потапяме последователно в яйцето, галетата и пак в яйцето, след това ги слагаме в силно сгорещеното олиото.

Когато запълним тигана, в който пържим, прибираме кюфтета, които следва да направим, отново в хладилника, за да не омекват, защото има шанс да се разпаднат при пърженето.

Пържим и от двете страни до златисто или както ги обичаме. Когато ги вадим от тигана, ги нареждаме на домакинска хартия, за да отнемем излишната мазнина. Сервираме ги със свежа салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: