Лятна лазаня с тиквички

28/06/2016
Моника
отМоникаНовак5813710
"Невероятно вкусно ястие, което ще ви накара да си оближете пръстите и да молите за още и още "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8 парчета
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 874
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковите и чушката се нарязват на ситно и се запържват. Добавя се каймата и се залива с бялото виното. Поръсва се с пипер и сол и се оставя да се изпари виното, след което е готова плънката.

Картофите се режат на филийки на немного тънко, но не и дебело. А тиквичките се режат по дължина (също не трябва да е много тънко) и се бланшират във вряла вода за около 5 минутки.

Квадратна тава се намазва с олио и се редят изцедените тиквички по дъното. Залива се с половината от плънката и се разпределя добре навсякъде.

Вторият слой е от картофите и се залива със останалата смес. Отгоре се реди послядният слой от тиквички и се запечатва със сос бешамел.

Той се приготвя така: маслото се разтопява с брашното в тенджерка за 1 минута и се залива с горещото мляко при енергично бъркане (не се тревожете, ако отначало има бучки, постепенно ще изчезнат).

Не спирайте да бъркате около 8-10 минутки. Изсипете бешамела отгоре и печете на около 200 градуса за 30 минути.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Моника
Моника
22.07.2016 17:23
Възможно е да съм изпуснала къде се слага домата...(доматът се нарязва на много малки кубчета и се добавя след като виното се изпари. Запържва се леко докато омекне и плънката ви е готова)
0
1
Yanica Nedialkova
Yanica Nedialkova
22.07.2016 14:52
Рецептата е написана малко неточно. Ако бях начинаещ готвач, щях да се чудя какво не ми се получава. В продуктите има 1бр. домат, но не е споменато къде се слага. Ако сложиш бешамелът направо отгоре без първо да оставиш слоевете да се запекат с малко вода, ще се получи или изгорял бешамел или несготвени кайма и зеленчуци. Не е ясно картофите също ли се бланшират, или само тиквичките. Добре, че знам как се прави мусака, защото принципът е почти същия, но не запържих картофите.
1
1
Моника
Моника
22.07.2016 17:44
Здравейте, рецептата си е лично моя и както виждате на снимките, които лично заснех нито е загоряла, нито е сурова. От водата няма нужда защото тиквичките си пускат същата. Както съм написала тиквичките и картофите се бланшират и тъй като са на филийки те стават почти готови, плънката също е почти готова и им трябва кратко време за печене.! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв