Класическа баклава с орехи

29/06/2016
Деси Маринова
отДеси МариноваПомощник Готвач1968561
"Баклавата си е баклава, а от всички варианти сърцето ни пак ще избере класическата, защото е най-вкусна "
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 764
  • Преглеждания за месеца2245
  • Преглеждания за седмицата382
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кори - 400 г готови
  • орехи - 1 ч.ч.
  • олио - 150 мл
  • за сиропа
  • вода - 800 мл
  • захар - 500 г
  • ванилия - 3 бr.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе орехите. Намазваме дъното на тава с мазнина и слагаме 1 кора, след това я напръскваме с малко олио и слагаме втора кора, така редим докато стигнем средата на корите.

По средата разпределяме равномерно смлените орехи с малко олио. Продължаваме да редим корите една след друга с мазнина между тях.

Печем на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това изваждаме тавата и я оставяме да се охлади. След това приготвяме сиропа.

В тенджера сипваме водата, захарта и трите пакетчета с ванилия. Разбъркваме ги и ги слагаме на котлона. Водата трябва да заври.

След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Симона Иванова
Страхотна стана баклавата!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв