Шоколадово-мраморен кейк

30/06/2016
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач40964831711
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо349
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • шоколадов кувертюр - 115 г едро нарязан
  • кафе - 2 с.л. еспресо
  • брашно - 195 г + 2 с.л. пресято
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • масло - 113 г на стайна температура
  • захар - 200 г кристал
  • яйца - 2 бр. на стайна температура
  • сол - 1 щ.
  • заквасена сметана - 120 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната - 180 градуса.
Кейкова форма - с диаметър 23/13 см, намаслена и покрита с хартия.

Първо се започва с разтопяването на шоколада на водна баня. Оставя се да се темперира на стайна температура.

В купа се пресява брашното, бакпулверът и солта. В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото за около 3 мин.

Добавя се захарта, еспресото, ванилията и яйцата едно по едно, като след всяко се разбива на умерена скорост.

Последователно се добавя брашното на три пъти, а сметаната на два пъти, като се завършва с брашно. От кейковото тесто се отделя една трета и към него се прибавя разтопеният и темпериран шоколад.

Разбърква се до хомогенна смес. С две лъжици се поставят във всеки ъгъл на формата по една топка от шоколадовата смес, а по средата от бялата смес и така се продължава за да се получи шахматна основа.

Останалите смеси се допълват във всяка една топка до изчерпването на видовете тесто. С дървено шишче се минават леки въртеливи движения в тестото, по дъното на формата, за да се получи мраморен ефект.

Не се разбърква с лъжица. Пече се на 170-180 градуса за около 50/60 мин.
След като се извади от фурната, се изчакват около 10 мин. и се изважда сладкишът върху решетка. Охлажда се напълно.

Източник: joyofbaking

Бележка: грамажите, които съм посочила закръглят да се закръглят към по-високо. Аз съм ползвала електронен кантар за точното спазване грамажа на продуктите. Заквасената сметана може да бъде заменена с високомаслено кисело мляко.

Ще пусна снимка за по-голяма яснота, как точно се поставят топките тесто във формата за получаване на шахматен ефект.

Точно за 60 мин. продължи изпичането му в моята фурна, като последните 20 мин. градусите ги намалих до 160.

Чудесен кейк с хрупкава коричка и с аромат на шоколад. Поднесох го с малко пресни плодове и топка сметана.

Много лесна, бърза и ефектна рецепта.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар