Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадово-мраморен кейк

Шоколадово-мраморен кейк

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Шоколадово-мраморен кейк
Снимка: marcheva14
2 / 4
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"От рецептата за шоколадово-мраморния кейк разбрахме, че ще има шоколад и смятаме да се пробваме с приготвянето му още днес"

Необходими Продукти

  • шоколадов кувертюр - 115 г едро нарязан
  • кафе - 2 с.л. еспресо
  • брашно - 195 г + 2 с.л. пресято
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • масло - 113 г на стайна температура
  • захар - 200 г кристал
  • яйца - 2 бр. на стайна температура
  • сол - 1 щ.
  • заквасена сметана - 120 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната - 180 градуса.

Кейкова форма - с диаметър 23/13 см, намаслена и покрита с хартия.

Първо се започва с разтопяването на шоколада на водна баня. Оставя се да се темперира на стайна температура.

В купа се пресява брашното, бакпулверът и солта. В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото за около 3 мин.

Добавя се захарта, еспресото, ванилията и яйцата едно по едно, като след всяко се разбива на умерена скорост.

Последователно се добавя брашното на три пъти, а сметаната на два пъти, като се завършва с брашно. От кексовото тесто се отделя една трета и към него се прибавя разтопеният и темпериран шоколад.

Разбърква се до хомогенна смес. С две лъжици се поставят във всеки ъгъл на формата по една топка от шоколадовата смес, а по средата от бялата смес и така се продължава за да се получи шахматна основа.

Останалите смеси се допълват във всяка една топка до изчерпването на видовете тесто. С дървено шишче се минават леки въртеливи движения в тестото, по дъното на формата, за да се получи мраморен ефект.

Не се разбърква с лъжица. Пече се на 170-180 градуса за около 50/60 мин.

След като се извади от фурната, се изчакват около 10 мин. и се изважда сладкишът върху решетка. Охлажда се напълно.

Шоколадово-мраморният кейк е много вкусен.

Източник: joyofbaking

Бележка: грамажите, които съм посочила, могат да се закръглят към по-високо. Аз съм ползвала електронен кантар за точното спазване грамажа на продуктите. Заквасената сметана може да бъде заменена с високомаслено кисело мляко.

Ще пусна снимка за по-голяма яснота, как точно се поставят топките тесто във формата за получаване на шахматен ефект.

Точно за 60 мин. продължи изпичането му в моята фурна, като последните 20 мин. градусите ги намалих до 160.

Чудесен кейк с хрупкава коричка и с аромат на шоколад. Поднесох го с малко пресни плодове и топка сметана.

Много лесна, бърза и ефектна рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: