Лютеничка Любопитко

02/07/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517955
"Оха, намазваме на филийка и похапваме без никакви угризения Страхотна!"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо815
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се почиства и обелва, нарязах го на кубчета и го посолих, след което оставих да се отцеди горчивината му за около 30 мин. Морковите и чушките също измих и нарязах на едро, доматите също като патладжаните нарязах и посолих, след което ги сложих в цедка, за да се отцеди малко от течността им.

Доматите нямат нужда от предварително белене, защото накрая всичко се пасира. Всички зеленчуци сложих в голяма и дълбока тава с диаметър най-малко 40 см, ако нямате ще ви се наложи да направите лютеницата в две тави.

Сложих солта, захарта, оцета и олиото в тавата и разбърках всичко хубаво с ръце. В загрята фурна на 250 градуса сложих тавата и покрих отгоре леко с алуминиево фолио, не запечатвайте тавата с него. Пекох зеленчуците докато останаха само на мазнина и цялата течност се изпари.Трябва от време на време да поглеждате и да разбърквате, времето за печене е около 2 часа.

Накрая сложих нарязан чесън на ситно и подправките, разбърках и оставих да се пече още 5 мин. Сложната част мина, следва пасирането, извадих тавата от фурната и пасирах още докато е топла.

Вие си преценете каква гъстота и колко да пасирате. Готовата лютеница разпределих в чисти и сухи бурканчета. Затворих и обърнах с капачката надолу да се запечатат. На мен не ми беше необходима стерилизация, вие ако прецените сложете бурканите да кипнат за 10 мин.

Рецептата е адаптирана от Елена Иванова.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар