Черешов пай

19/11/2011
Ефросия
отЕфросияМастър Шеф4441
"Пай за душата, запазен за най-скъпите хора и моменти "
Приготвяне35 мин.
Готвене45 мин.
Общо80 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 679
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 220 г, за тестото
  • масло - 100 г меко
  • лимони - настърганата кора на 1/2 лимон
  • захар - 50 г пудра
  • яйца - 1 жълтък
  • вода - 2 с.л. ледена
  • череши - към 600 - 700 г
  • лимони - 1 ч.л прясно изцеден лимонов сок + настъргана кора на 1/2 лимон
  • захар - 60 г кафява + 1 с.л. за поръсване отгоре
  • нишесте - 2 с.л. натурално царевично
  • галета - 1 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • яйца - 1 малко, за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на тестото за блатовете първо пресейте брашното и пудрата захар в голяма тава. Нарежете нарязаното на малки кубчета масло, жълтъка, лимоновата кора и водата. Замесете маслено тесто, което оформете на топка. Увийте тестото във фолио и го сложете в хладилника.

Почистете черешите от костилките и ги разполовете. Оставете ги да се отцедят за 10-тина минути от излишната влага. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 1 по-голяма и 1 по-малка топка.

Голямата топка разточете на кора, която трябва да поставите в намаслена тава с диаметър около 20-22 см, така че да покрие и стените. Хубаво притиснете тестото към тавичката. Объркайте черешите с лимоновия сок, настърганата кора, захарта, солта, канелата, меда, нишестето и галетата.

Изсипете черешовата плънка върху кората, а отгоре покрийте с втората по-малка и тънка кора. Може да не я разточвате, а да я настържете върху черешите, така че плодовете да се подават изпод тестото.

Намажете черешовия пай с разбитото яйце и поръсете с кафява захар. Сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса около 40-45 минути (докато придобие златист цвят). Преди да нарежете и поднесете, оставете пая да изстине добре.

подобни рецепти тук

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар